Hvad er udbytteaktier?

Udgivet 2018-08-22 - Skrevet af Philip Sørensen

Udbytte (“dividend” på engelsk) er en del af en virksomheds overskud, som bliver udbetalt til aktionærerne. Dette sker typisk med jævne mellemrum, f.eks. kvartalsvis eller årligt, men det er helt op til virksomheden. Der er derfor ingen garanti for, at en virksomhed vil fortsætte med at udbetale udbytte. Virksomheder som vælger at udbetale udbytte, er som regel store og veletablerede virksomheder, som ikke længere er i vækstfasen (hvor man er ved at opbygge virksomheden).

Der er meget diskussion, om hvor vidt det giver mening, at købe udbytteaktier eller ej. Strategier såsom “Dogs of the Dow” er en investeringsstrategi, som udelukkende fokuserer på udbytteaktier med høj udbetaling. Det har den fordel, at du jævnligt modtager en del af din gevinst uden, at skulle betale kurtage. Der skal selvfølgelig stadig betales skat. På den måde kan udbytteaktier blive en form for passiv indkomst. Du kan dog også vælge, at geninvestere udbyttet.

Man skal huske, at udbyttet ikke kommer ud af den blå luft. Aktien mister den værdi, som virksomheden udbetaler. Det udbetalte udbytte, kunne virksomheden have brugt til, at udvide til nye markeder eller på andre måder forbedre sin virksomhed.

Valget mellem udbytteaktier og aktier uden udbytte er derfor en individuel sag, hvor det afhænger meget af din økonomiske situation og dine planer for fremtiden. Vil du hellere have pengene, når du sælger, eller vil du have dem mere løbende?


Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar