ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Hvad er Stop-Loss?

Udgivet 2018-07-13 - Skrevet af Philip Sørensen

En stop-loss ordrer (“stop tab” på dansk) er en ordre, som sælger en given aktie, når den er ved en bestemt pris. Den bruges typisk til automatisk, at sælge en given aktie, hvis prisen falder. På den måde kan den sikre investoren fra unødig tab.

En stop-loss kan f.eks. benyttes, hvis man ikke har mulighed for at følge markedet nøje.

Eksempel på Stop-Loss

Eksemplet her er nok lidt søgt, men illustrerer fint hvordan det fungerer. Lad os antage, at det er den 7. juli 2017, og vi er på udkig efter Genmab. Siden slutningen af juni er aktien faldet næsten 100 kroner, og vi ser en købsmulighed. Vi får købt aktier i Genmab til 1380 kroner per aktie. Den 14. juli er aktien steget igen, og vi tænker det kunne være en god idé at sikre os mod tab. På dette tidspunkt er det egentlig mere, at sikre en gevinst fremfor at undgå tab. En stop-loss ordrer bliver bestilt til at sælge, hvis aktien rammer 1420 kroner. Den 23. juli falder aktien, og stop-loss ordren bliver aktiviteret, og aktierne bliver solgt til 1420 kroner.

Hele scenariet kan ses på billedet herunder:

Et eksempel på brugen af stop-loss i forbindelse med handel af Genmab aktien.

Den lodrette linie markerer købstidspunktet, hvor vi køber Genmab til 1380 kroner. Den vandrette linie markerer stop-loss ordren. Den bliver lavet den 14. juli, og bliver eksekveret den 23. juli, hvor alle aktierne bliver solgt til 1420 kroner.

Ulemper ved Stop-Loss

Selvom en stop-loss ordrer bliver eksekveret, når aktien når en bestemt værdi, så er det ikke ensbetydende med, at den bliver solgt. Der skal jo også være en køber, og det er ikke garanteret, hvis prisen falder hurtigt.

Modsat er der så også det scenarie, hvor aktien kortvarigt falder og lige akkurat eksekverer din stop-loss. I eksemplet ovenfor kommer Genmab aktiekursen over det niveau, som aktiverede stop-loss ordren. Hvis man havde ventet et par dage mere med at sælge, ville gevinsten have været højere, men det er selvfølgelig ikke til at vide.


Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar