ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Er Bitcoin en bobbel? — Del 2

Udgivet 2021-01-19 - Skrevet af Philip Sørensen

Der er sket meget med prisen på Bitcoin, siden sidste gang jeg skrev om den. Jeg lavede nemlig tilbage i slutningen af 2017 en analyse af prisen på Bitcoin, da den havde vokset voldsomt, som du kan læse her: Is Bitcoin a bubble? Mit indlæg dengang resulterede i en meget fin grafik, som du kan se her til højre, hvor stigningen på prisen af Bitcoin fik historiske bobler til at se små ud i sammenligning. Henover en 3-årig periode er der ingen af de historiske bobler, som jeg sammenlignede med, der var steget mere end 1.000%. Bitcoin havde formået 6.000% henover en 3-årig periode, hvor det meste af væksten var i 2017 og især i december 2017, hvor den toppede på 19.187 USD. Jeg, og nok også hel del andre, regnede med, prisen ville falde igen, hvilket var motivationen med grafikken dengang. Men hvordan gik det så?

Sammenligning af prisen på Bitcoin (frem til 22/12/2017) og historiske bobler.


Sådan gik udviklingen for Bitcoin efter december 2017

Nu er der jo efterhånden gået en del tid siden december 2017, og jeg kan derfor opdatere grafen med data. Kigger vi frem til og med 29. november 2020, får vi grafen her til højre. Prisen på Bitcoin tog (som forventet efter sådan en stigning) et gevaldigt dyk, men meget af prisen er faktisk indhentet igen. På den korte bane har ingen af de andre historiske bobler samme stigning efter et krak, og det tyder jo på, at Bitcoin er noget for sig selv. Grafen viser i hvert fald, at Bitcoin skiller sig væsentlig ud.

Sammenligning af prisen på Bitcoin (frem til 29/11/2020) og historiske bobler.


Bitcoin er selvfølgelig påvirket (ligesom alle andre investeringer for tiden) af den massive pengestrøm, der bliver pumpet ud i investeringsmarkedet. Det skal jeg dog ikke gøre mig klog på, men det er vildt at se de afkast, som man kan få, selv med pandemien her i 2020, hvor det meste er lukket ned. Om det er holdbart, må tiden vise.

Bitcoin fordoblet i pris henover de seneste 3 år

Kører vi videre med data for vinteren 2020/2021, bliver Bitcoin pludselig den mindste “bobbel” at se på i grafen. Den voldsomme stigning af prisen på Bitcoin er nemlig sket over en længere årrække, og her de seneste 3 år er den jo egentlig “kun” fordoblet.

Igen understreger det jo blot, at Bitcoin skiller sig ud fra de historiske bobler. Hvis Bitcoin er en bobbel, så er det i hvert fald en ny af slagsen.

Sammenligning af prisen på Bitcoin (frem til 18/01/2021) og historiske bobler.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer.

Tilføj kommentar